Vilken ort/boende i Dolomiterna?

Såg att frågan ställts tidigare, men det var inget av svaren som riktigt ringade in det jag är ute efter.
Vilka orter ligger bra till om man vill ha smidig tillgång till mycket pist-åkning, dels läget i systemet, men även byar som har hotell nära liftar(na) – max 200 meter promenad och lite högre upp? Ski shuttle går bort helt.
Reser med barn, så nöjesliv ointressant, förutom att det måste finnas en handfull bra restauranger att välja bland. Ganska prisokänslig. Arabba? Canazei? Corvara? Cortina? Finns det någon Dolomiterna-expert som kan rangordna :D
 
Senast ändrad:
Tillägg: det lutar åt Arabba eller Cortina. Det är dom ställen som jag har hittat hotell i vid aktuell tidpunkt. Vilken ort är bäst ur skidåkningssynpunkt om man ska åka 90% pist? Finns det minst 5-6 bra restauranger i Arabba (vet inte hur stort det är)?

grazie
 

Ziggy23

Ny medlem
Vi utgick från Val Gardena. Borde passa en barnfamilj perfekt. Vi flög till Innsbruck och hyrbil ca 12 mil därefter (alltså lättare transfer än de andra orterna). Många ski-in ski-out hotell. Sella Ronda passerar orten och lätt att ta sig till omkringliggande byar med lift (Canezai, Corvara etc). Arabba funkar som en dagsutflykt medan Cortina ligger mer avlägset från allt. Skulle definitivt säga att det finns fler restauranger i Val Gardena än Arabba men ännu fler i Cortina. Lycka till!
 

Ziggy23

Ny medlem
Skidåkningen kanske tas upp också????. Finns allt från barnbackar, carvingautostrader till WC-störtloppsbackar i Val Gardena. Pist orienterat skulle jag säga. Stort och modernt system. Arabba har tuffare skidåkning men inte lika många val.
 
Tack. Ska kolla in Val Gardena också. Några rekommendationer på hotell som har ski-in ski-out (eller ligger nära lift(ar) tas tacksamt emot.
 

Wingves

Ny medlem
Flyger du till Venedig är det enkelt att ta sig upp till Cortina, ca. 2h med bil! Oklart med tågförbindelse dit upp men bussar eller hyrbil är ju lätt fixat. Cortina har ju även flera bra restauranger både halvvägs upp till ena sidan av dalen och förstås även nere i staden, plus att det går att åka på bägge sidorna av dalen.
Finns ett hotell som ligger mitt i skidbacken på den bättre halvan av dalen som även angränsar till Sella Ronda, till starten av den behöver man dock ta sig med buss i ca. 10 minuter.

Vill du så kikar jag upp vad det hotellet heter (Y)
 

Wily

Ny medlem
Du skriver inte hur gamla dina barn är, men är de hyfsat säkra på skidorna är det helt klart Arabba som gäller. Det ligger strategiskt bra till.

Däremot är restaurangutbudet klart begränsat och det är egentligen en ganska liten by med obefintligt nattliv och ganska få hotell.

Kort och gott - är ni där för att åka skidor - bo i Arabba. Är annat viktigt så välj annan ort.
 
Som sagt, vi behöver inget nattliv what so ever. Men vi vill äta och dricka gott. Så tre-fyra restauranger som håller bra italiensk klass bör det finnas.
Barnen (4 st) är 10-12 (11-13 när vi åker) och av varierande skicklighetsgrad – från sportlovsåkare till U14 tävlingsåkare med 40+ skiddagar/säsong. Men den svagaste åkaren har tidigare åkt "allt" i Champuloc/Gressoney/Alagna, Sestriere/Via Lattea, Madesimo och Courmayeur utan hickups. Så det ska nog funka.
Det lutar åt Arabba eftersom det är där och i Cortina som jag hittar hotell under aktuella datum.
Wingves, vad är den bättre halvan av Cortina-dalen? Vad menar du med "till starten av den behöver man ta sig med buss"? Om hotellet ligger i backen? Är det bökigt att ta sig till liftar om man bor i Cortina? Tar gärna emot tips.
Vi flyger till Venedig och hyr en liten buss med chaufför som kör oss fram och tillbaka. Inte så himla mycket dyrare än att hyra två bilar.
Ck
 
Follow-up. Det blev Arabba på sportlovet. En lägenhet "i backen", enligt uthyraren.
Men först säsongsstart på Hintertux om en dryg månad.
 
Med din beskrivning är helt klart Arabba det bästa alternativet! Cortina har jättemycket bra backar och restauranger men innebär alltid en bit till backen! Bättre att bo i Arabba o ta en dagstur till Cortina!
 
Efter att ha besökt ett tiotal skidorter i Italienska alperna (och lika många i Österrike/Frankrike):
+ Mycket stort skidområde, man behöver mer än en vecka för att se det
+ "Marmolada-åket" från 3300 till 1200
+ Det "visuella" -- Dolomiterna ser ut som vilda västern-berg
+ Arabba, ligger bra till i systemet, fina backar fnns nära och bäst utgångsläge för att åka upp på Marmolada. Möjlighet till ski-in, ski-out.
- maten generellt, mer Österrike än Italien.
- stämningen, mer Österrike/Tyskland än Italien
- Mycket folk överallt på högsäsong jämfört med mindre kända orter. Vi har åkt exakt samma period 8 år i rad och aldrig köat till lift lika mycket, kanske med undantag för Monte Rosa (Gressoney, Champuloc, Alagna). Med det sagt innebär det 4-5 minuter i kö, vilket inte är jättemycket. Men på många italienska skidorter åker man bara rakt in och sätter sig i stolen även under högsäsong--speciellt på e.m.
- Bökigt att ta sig till eftersom Venedig inte är direktflyg från Sverige (bytte i Amsterdam). För långt från Milano.
 

Almen1

Medlem
Jag var i Arabba vecka 12 för par år sedan.
Bara kring Arabba fanns det snö utanför pisterna. De skulle stänga systemet veckan efter. Det var helt grönt utanför backarna när man åkte Sella Ronda. Slusch och mjuka pucklar på em, hårt på förmiddagarna. Påsk i Dolomiterna måste vara gränspuck.
 

pd

Medlem
@jarnebring Åker med flera barnfamiljer till Arabba i påsk.
Några guldkorn som du kan tipsa om?
Bra off-pistturer (utan barn!)?
Bra restauranger i backen (med barn!)?
Helt rätt del av systemet så pass sent på säsongen. Finns det något kvar i terrängen att åka på så är det uppåt Punta Rocca / Marmolada. Grundtipset är annars att hålla sig borta från Sella Rondan - överbefolkad av underkvalificerade åkare. Såvida inte slaskpucklar är er grej förstås.

Bra restauranger hittar ni överallt i backarna. Vi hittade i alla fall ingen direkt dålig på en hel månad.
 
@jarnebring Åker med flera barnfamiljer till Arabba i påsk.
Några guldkorn som du kan tipsa om?
Bra off-pistturer (utan barn!)?
Bra restauranger i backen (med barn!)?
Ingen off piste för min del när vi var där och har i ärlighetens namn inte heller hört talas om det. Detta är ett pistsmiskarparadis. Så lämna bredlaggen hemma och spänn på GS. Som nämnts tidigare—passa dig för Sella Ronda-turen, såvida du inte vill ha sällskap när du åker, av många. Det var som en aldrig sinande gräshoppssvärm med sjukt usla åkare. Marmolada bör inte missas, klart spektakulärt och i princip alla kan åka (se till att vara tidigt på plats vid kabinen upp så att det inte hinner blir för uppåkt). Hittade dessvärre inget kulinariskt som stod ut i backarna, mer än att man fick två weinerkorvar (!) i minestronen. Mer achtung än ciao. Favorithäng i Arabba var Bar Peter som hade en go atmosfär och kul personal (dom fixade t ex en överraskningstårta till en kille i vårt sällskap som fyllde 14) men maten var bara okeyish, med italienska mått. Bästa åken jag såg var i Arabbas lokala system, men var aldrig runt i hela på 6 åkdagar. Det är så stort. Val Gardena lär ha något fint åk också.
 
Senast ändrad:

psortti

Medlem
Jag tycker att Selva ligger bäst till med bra access till både Sella Ronda, Canazei och resten av Val Gardena (Ortisei, St Christina).
 

Hawk100

Medlem
Helt rätt del av systemet så pass sent på säsongen. Finns det något kvar i terrängen att åka på så är det uppåt Punta Rocca / Marmolada. Grundtipset är annars att hålla sig borta från Sella Rondan - överbefolkad av underkvalificerade åkare. Såvida inte slaskpucklar är er grej förstås.

Bra restauranger hittar ni överallt i backarna. Vi hittade i alla fall ingen direkt dålig på en hel månad.
Tack för infon.
Blir 92 mm QST-skidorna med Tecton på. Borde funka både i pist, slask och om vi ska göra några vårturer. Håller tummarna för bra med snö i Dolomiterna i vinter.....
 

Snödjup

Snödjup har sommaruppehåll i väntan på vinterns snödump.
Advertisement
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer
Topp