Like6
 

Atk Fr14 (2020)

Italienska ATK jobbar vidare med sina CNC-maskiner för att ta fram solida bindningar. Till nästa vinter har man uppdaterat populära köttiga techbindningen Freerider 14 2.0 (så heter den i år) och presenterar FR 14 som i folkmun troligen kommer att kallas Freerider 14.

Men nog om namnet! Nyheterna är att man har flyttat bromsen till häldelen, tådelen har slimmats i vikt och ska vara säkrare mot snö och is, samt har numera en justering i 3 olika lägen för gåläget vad gäller sprintarnas hårdhet in mot pjäxan.

Häldelen har fortfarande 8 mm elasticitet i längsled, 5 olika lägen för hälhöjaren (helt plant, 38mm, 41mm, 48mm och 58mm). Skistopper finns från 97 - 120mm. Nya plattor "spacers" gör att man står stabilare och bredare med hälen mot bindningen och inte hänger i tech pinnarna. Spacers och broms har också glidplattor för att garantera utlösning även om stort tryck läggs ned mot skidan (tex efter hopp eller liknanden).

Utlösningsvärdet går att ställa från 8-14 och vikten är 360 gram inklusive allt, sjukt lätt jämfört med samtliga tech-konkurrenter med liknanden köttiget således. Priset är 595 €. Småsyskonet i serien blir FR 12 som har utlösningsvärde 5-12 och kostar 555 €.

Davide som är en del av ägarfamiljen i ATK, berättar också att tidigare projektet "Powster" som visade på ISPO förra vintern 2018 är nedlagt på grund av patentskäl, och man har istället sjösatt ett nytt projekt för att utveckla en lätt, stark och säker alpin turbindning (tänk Salomon Shift-style). Men Davide berättar också att detta är ett långsiktigt projekt och en komplicerat process.